
(kan inte hålla mig och för att det är Ärtan's favorit:)
Räksoppa för 4
400 g oskalade räkor
2+1 msk smör
1 liten gul lök
½ morot
1 liten knippa persilja
2 msk tomatpuré
2 msk mjöl
5 dl fiskbuljong (eller fond av något "havs slag" tex hummer)
2 dl torrt vitt vin
2-3 dl grädde
½ krm cayennepeppar
ev. 2-3 msk konjak
lite salt
Gör som så här:
1. Skala räkorna, behåll skalen och ställ räkorna svalt.
2. Hacka lök, morot och persilja
3. Smält smör (2 msk), i med grönsakerna och låt fräsa ett par minuter. Rör ner tomatpurrén och lägg i räkskalen. Rör om. Pudra över mjölet och rör om, späd med buljongen och vinet i omgångar.
4. Låt koka i en 10 minuter och tillsätt därefter grädden och den eventuella konjaken + cayennpepparn och salt. Låt koka ytterligare 5 minuter. Avsluta momentet med att vispa i smör (resterande 1 msk).
5. Sila soppan och kolla av sältan. Salta lite till om så behövs. Häll upp och lägg i räkorna alternativt ta kastrullen av värmen och lägg i räkorna en stund innan servering.
Räksoppa för 4
400 g oskalade räkor
2+1 msk smör
1 liten gul lök
½ morot
1 liten knippa persilja
2 msk tomatpuré
2 msk mjöl
5 dl fiskbuljong (eller fond av något "havs slag" tex hummer)
2 dl torrt vitt vin
2-3 dl grädde
½ krm cayennepeppar
ev. 2-3 msk konjak
lite salt
Gör som så här:
1. Skala räkorna, behåll skalen och ställ räkorna svalt.
2. Hacka lök, morot och persilja
3. Smält smör (2 msk), i med grönsakerna och låt fräsa ett par minuter. Rör ner tomatpurrén och lägg i räkskalen. Rör om. Pudra över mjölet och rör om, späd med buljongen och vinet i omgångar.
4. Låt koka i en 10 minuter och tillsätt därefter grädden och den eventuella konjaken + cayennpepparn och salt. Låt koka ytterligare 5 minuter. Avsluta momentet med att vispa i smör (resterande 1 msk).
5. Sila soppan och kolla av sältan. Salta lite till om så behövs. Häll upp och lägg i räkorna alternativt ta kastrullen av värmen och lägg i räkorna en stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar