söndag 13 april 2008

Potatiskaka med romägg

Ja, jag har fått upp farten ordentligt och kan lika gärna lägga upp det här också, som jag gjorde förra helgen och tyckte var hur gott som helst.

En plättlagg, är att föredra, jag hade turen att få låna ett av grannen men har skrivit upp på "att köpa"listan. Nästa loppis...



Till 16 sånna små kakor behöver man:

3 hg Potatis
2 Ägg
1 msk Mjöl (siktat dinkel eller vete)
2 msk Vispgrädde
3 msk Potatismjöl
Salt
Och smör till själva stekningen

Till pålägget behöver du:

8 Ägg
Rom i valfri mängd och kvalité
Kryddgrönt till garnering

Gör så här:

Skala och koka potatis (ca 20 min).

Dela äggula från vitan och vispa äggvitan.
Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt mjölk, vispgrädde, potatismjöl, äggulor och vita. Blanda ordentligt.

Forma små runda halvtjocka kakor och stek dem i matfett på medelvärme, gärna i en plättlagg. 4 minuter på ena sidan och 3 minuter på den andra.

Pålägg:
Hårdkoka under tiden äggen som skall läggas på potatiskakan i cirka 10 min. Låt svalna i kallt vatten. Skala äggen och skär av sidorna, samt dela på längden.
Lägg en ägghalva på varje "kaka" och en en rågad tesked rom ovanpå.Garnera med lite kryddgrönt.

Kanske, kan det vara gott att garnera även med lite créme fraiche också, eller faktiskt i stort sett med vad som helst - själva potatiskakorna är i alla fall supergoda.

Så, nu ska jag ge upp för i dag.

Inga kommentarer: